Ζουμερό στιφάδο με πλούσια σάλτσα ντομάτας, χοιρινό και μανιτάρια.
προετοιμασια
30 λεπτά
μαγειρεμα
1 ώρα
συνολο
1 ώρα 30 λεπτά
υλικα:
- 1.200 γρ. χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο, σε κύβους 2-3 εκ. (για τηγανιά)
- 150 ml μηλόξιδο
- 600 γρ. λευκά μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
- 600 γρ. κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
- 1 λίτρο χυμός ντομάτας, συμπυκνωμένος
- 70 γρ. πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 1 ποτήρι ζεστό νερό
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 2 ξυλάκια κανέλας + 10 γαρίφαλα + 10 κόκκοι μπαχάρι (δεμένα σε τουλπάνι)
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 30 γρ. κορν φλάουρ (για τη σάλτσα)
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
διαδικασια:
- Σε μπολ ανακατεύουμε το κρέας με 10 γρ. αλάτι και το μηλόξιδο και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να μαριναριστεί.
- Το στραγγίζουμε, χωρίς να το ξεπλύνουμε από τη μαρινάδα.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρέας και τα μανιτάρια και σοτάρουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τον χυμό, τον ντοματοπελτέ και 600 ml ζεστό νερό (ή σπιτικό ζωμό λαχανικών, αν έχουμε).
- Προσθέτουμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο, το θυμάρι και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά. Αφαιρούμε το τουλπάνι και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 150 ml κρύο νερό και το ρίχνουμε στο φαγητό. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
πηγή : https://www.gastronomos.gr/syntagh/moschari-kokkinisto-light-me-ryzi/51416/